Alimentele calorice cresc imunitatea si energia

No Comments on Alimentele calorice cresc imunitatea si energia

Alimentele calorice cresc imunitatea si energia

Pe perioada iernii consuma alimente care iti cresc imunitatea, pentru a te feri de boli si de infectii. Din fericire, natura ne ofera o multitudine de alimente gustoase si sanatoase care sa ne ajute sa obtinem „combustibil” si energie pe timp de iarna.

Apa este elementul dominant in acest anotimp 

Iarna este corelata cu elementul apa, care la randul sau este corelat cu vezica urinara si rinichii. Aceste doua organe metabolizeaza apa din corp. Apa joaca un rol esential in mai multe functii ale organismului, printre care eliminarea reziduurilor, circulatia limfatica si circulatia sanguina. Una dintre functiile principale ale rinichilor este sa elimine excesul de apa din sange. Mai mult decat atat, rinichii lucreaza in stransa legatura cu glandele suprarenale pentru a regla tonusul muscular si a oxigena organismul.

Alimente benefice pe timp de iarna

Pentru a prinde puteri si a-ti creste rezistenta la boli in cursul lunilor de iarna, este bine ca in aceasta perioada sa mananci mai multe proteine si alimente bogate in amidon.

Iarna este un anotimp dominat de yin – vremea este rece si la fel este si corpul uman, asa ca alimentatia ta ar trebui fie alcatuita majoritar din alimente calorice. Acesta este anotimpul in care poti manca cele mai mari cantitati de carne, peste, oua, porumb, nuci, cartofi, ceapa, usturoi si morcovi – exemple de alimente care te incalzesc.

Ceapa si usturoiul sunt cunoscute pentru proprietatile lor antibiotice si antiinflamatoare, asa ca sunt o alegere deosebit de buna in ceea ce priveste prevenirea infectiilor si a bolilor. Legumele verzi frunzoase ca varza, broccoli, spanacul si varza creata contin toatele minerale esentiale ca magneziu si zinc, care pot creste la randul lor imunitatea. Ai grija sa gatesti legumele la abur pentru a nu pierde nutrientii din ele sau, daca preferi sa le fierbi, fierbe-le cat mai putin posibil in cat mai putina apa si apoi foloseste apa respectiva pentru sos.

Nucile – pe langa nucile cu care suntem deja obisnuiti, exista o intreaga varietate din care poti alege: nucile braziliene, alunele de pamant, alunele de padure etc. Nucile si alunele contin minerale importante si vitamina E, care are rol antioxidant, contribuind astfel la eliminarea din organism a daunatorilor radicali liberi care ar putea altfel sa provoace leziuni la nivel celular.

Alimentele care sunt deosebit de utile pe perioada iernii si cresc imunitatea sunt:

Legume: Legume verzi frunzoase, ceapa, ceapa verde, praz, varza de Bruxelles, morcovi, dovleac, varza creata, broccoli, cartofi, conopida, salata verde, varza (plus diverse varietati), legume cu radacina dulce
Fructe: citrice, piersici, smochine, rubarba, curmale, struguri, stafide, pere, merisoare, grepfrut, rodie, cirese, portocale, ananas
Condimente: boabe de piper negru, ulei de soia, mustar, zahar brun, sare
Cereale si seminte: orez brun, ovaz, orz, grau, seminte de floarea-soarelui
Ierburi si plante aromatice: usturoi, ghimbir, cimbru, arpagic, salvie, rozmarin, piper, fenicul, dafin, tarhon, astragalus
Nuci: nuci braziliene, nuci, nuci macadamia, alune, seminte de pin, fistic, caju, alune de padure, migdale, castane, alune pecan
Leguminoase: fasole rosie, fasole garbanzo, soia, fasole cu ochi negru, fasole lata, naut, fasole verde, linte, mazare
Lactate: oua, iaurt natural probiotc
Peste si fructe de mare: toate tipurile de peste, scoici, creveti, stridii, alge, homar
Majoritatea tipurilor de carne: sunca, carne de oaie, carne de vita, carne de pui, rinichi de porc, carne de porc, carne de rata, carne de miel, vanat.

Leave a Reply