Maslinele

No Comments on Maslinele

    In meniu se gasesc adesea legume si fructe viu colorate, peste, cereale integrale si grasimi sanatoase – mai ales uleiul de masline extra-virgin. Daca aceste alimente sunt consumate in mod regulat, singure sau combinate, iti pot aduce imbunatatiri ale starii de sanatate.

Oamenii de stiinta si-au indreptat atentia asupra maslinelor, a uleiului si, in unele situatii, asupra frunzelor de maslin.

Beneficii pentru sanatatea inimii
Dieta mediteraneeana s-a dezvoltat in acea zona a lumii unde sunt cultivate maslinele (olea europaea). Maslinele si uleiul de masline sunt importante la masa, atat de importante ca se estimeaza ca jumatate din grasimea ingerata in aceasta regiune, se datoreaza lor.

Maslinele sunt o sursa excelenta de grasimi mononesaturate (acid oleic). Datorita acestor grasimi, maslinele au capacitatea de a ajuta la prevenirea bolilor cardice. Atat maslinele cat si uleiul de masline de cea mai buna calitate, au efecte benefice asupra presiunii sangelui si asupra nivelului colesterolului, au proprietati antioxidante si antiinflamatorii si impiedica formarea cheagurilor de sange.

Compusi vindecatori
Maslinele si uleiul de masline contin o varietate de compusi care iti pot oferi beneficii pentru sanatate. Phenolii antioxidanti ca hydroxytyrosolul au actiune antimicrobiana, subtiaza sangele si pot ajuta vasele de sange la asimilarea nutrientilor.

Un phenol descoperit recent in uleiul de masline extra-virgin, numit oleocanthal, are actiune antiinflamatorie care se poate compara cu actiunea pe care o au antiinflamatoarele nestereoidiene, ca ibuprofenul. Oleocanthal-ul are un gust usor amarui, piperat, dar foarte agreabil. Simti acest gust in gat.

Proprietati anti-cancerigene
Unii compusi al uleiului de masline au si proprietati anticancerigene. Grasimea mononesaturata, acidul oleic, inhiba gena numita factorul receptor de crestere 2 care este prezent in formele agresive de cancer de san. De fapt, datele de laborator arata ca uleiul de masline de foarte buna calitate poate ajunge intr-o zi sa fie de ajutor in tratamentul cancerului de san.

Hydroxytyrosolul, un phenol ce se gaseste in concentratii mari in maslinele kalamata, poate ajuta la impiedicarea degradarii ADN-ului si poate lupta impotriva cresterii celulelor anormale. Alti phenoli din uleiul de masline joaca un rol important in prevenirea cancerului de colon prin impactul pe care il are asupra producerii acidului iritant al bilei sau prin efectul pe care il are aupra intestinului gros. In plus, un compus din pielea maslinelor, numit acid maslinic, poate ajuta la omorarea celulelor canceroase ale colonului.

Calitatea uleiului de masline
In termeni simpli, uleiul de masline este extras prin presarea maslinelor si prin presarea pulpei ramase. Uleiul obtinut prin prima presare (extra-virgin) contine cea mai mare concentratie de phenoli benefici pentru sanatate si este cel mai putin acidic. Presarea si celelalte procese permit colectarea calitatilor uleiului.

Varietati de masline
In supermarketuri se gasesc multe varietati de masline. Cei mai multi oameni cunosc maslinele verzi si cele negre; principalele diferente intre cele doua tipuri de masline sunt: oxidarea maslinelor negre si felul in care sunt tratate de compusul numit oleuropein (maslinele verzi sunt tratate cu lesie, cele negre sunt tratate in saramura). Maslinele kalamata vin din regiunea Kalamata din Grecia si sunt tratate in apa. Studiile arata ca maslinele negre contin mai multi phenoli si antioxidanti decat cele verzi.

Extractul din frunze de maslin
Un extract din frunzele de maslin, care contine un compus antioxidant numit oleuropein, a fost studiat pentru a i se descoperi beneficile terapeutice. Acest compus este indepartat din masline in timpul tratarii. Date preliminare sugereaza ca extractul are acelasi efect asupra presiunii arteriale ca medicamentele pentru aceasta afectiune. Extractul din frunze de maslin are efecte si asupra nivelului colesterolului rau.

Este totusi devreme sa recomandam extractul de frunze de maslin in tratamentele pentru presiune arteriala si colesterol, dar unii oameni iau deja acest extract sub supravegherea medicului. De obicei, tratamentul consta intr-o doza de 400-500 mg pe zi.

Recomandari in materie de diete
O dieta traditionala in stil mediteranean recomanda consumul a 8-10 masline sau a 2-3 linguri de ulei de masline. Poti inmuia paine in ulei de masline sau il poti folosi la prepararea mancarii la temperatura mica. Se poate pune si in salate.

Uleiul de masline extra-virgin este cel mai putin procesat, cel mai putin acidic, cel mai gustos; este cea mai buna alegere, dar poate fi putin cam scump. Cauta varietati care sunt presate la rece, organice si mai ales cele care sunt certificate. Uleiul de masline extra-virgin de cea mai buna calitate are o aroma placuta, o nuanta verde inchis, un gust delicios si de multe ori o aroma usor piperata.

Maslinele dovedesc inca o data ca lucrurile bune vin in cantitati mici. Totusi, poate nu putem sau nu vrem sa mancam 8-10 masline pe zi sau uleiul de masline de care avem nevoie pentru a fi sanatosi. Dar putem sa manacam din cand in cand cateva masline, sau sa folosim uleiul de masline de cea mai buna calitate in mancarurile noastre ca sa ne imbunatatim stilul de viata…

Leave a Reply