Socata este un puternic antiseptic, antibacterian și antiviral, așadar poate fi folosită cu succes în atenuarea simptomelor de răceală, bronșită, viroză respiratorie, afecțiuni pulmonare și urinare. Pentru rezultate optime, este recomandat un pahar de socată pe zi, timp de minimum 14 zile.
De asemenea, socata are efect depurativ, care ajută la eliminarea apei din țesuturi, prin urmare este de ajutor în curele de slăbire și în eliminarea aspectului de celulită. Proprietățile diuretice ajută și la reglarea tranzitului intestinal, dacă suferi de constipație, fiind și un agent de curățare al tractului intestinal. Gustul plăcut al socatei are, la rândul său, o serie de beneficii. Așadar, consumul de socată contribuie la obținerea unei stări de bună dispoziție și stimulează secreția de endorfine, oferindu-ți o stare foarte plăcută, dar și productivă, deoarece socata este un energizant natural.
Nu în ultimul rând, florile de socată sunt bogate în tanină, acizi grași Omega-3 și Omega-6, potasiu și flavonoide, precum și în vitaminele A și C, astfel încât, chiar și cu un singur pahar consumat, îți stimulezi toate funcțiile vitale și îți fortifici sistemul imunitar. De reținut este faptul că socata este indicată, ca remediu adjuvant, în tratamentul psoriazisului, astmului și rinitei alergice.
Contraindicațiile socatei
Evită să consumi preparate pe bază de soc în timpul sarcinii și al alăptării. Este important de știut că fructele necoapte de soc prezintă risc de intoxicație, care se manifestă prin stare de vomă și/sau tulburări de scaun. În cazul copiilor mai mici de 12 ani și al persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale (sensibilitate digestivă sau sindromul colonului iritabil), preparatele pe bază de soc, inclusiv ceaiul din frunze de soc, trebuie consumate cu precauție.
Rețete de socată pentru diferite probleme sau afecțiuni
Socată pentru un corp armonios
Vei avea nevoie de aproximativ 10-15 flori de soc, 2 lingurițe de miere sau îndulcitor pe bază de ștevie, 5 lămâi, 10-15 boabe de orez și 5 litri de apă plată. Vei adăuga toate ingredientele într-un vas cu capac, după care vei lăsa conținutul la macerat timp de 5-6 zile, într-un spațiu uscat și răcoros, ferit de lumină. După intervalul de macerație, se strecoară sucul obținut printr-o sită medie și se depozitează la rece, timp de 3 zile, după care socata este bună de consumat. O cură durează minim 15 zile, timp în care se consumă câte 500 ml de suc pe zi, preferabil în prima parte a zilei.
Socată pentru afecțiuni inflamatorii, alergice sau infecțioase
Vei avea nevoie de 10-15 flori de soc, 4 lingurițe de miere sau îndulcitor pe bază de ștevie, 6 lămâi, 10-15 cuișoare, 1-2 lingurițe de scorțișoară, drojdie uscată de mărimea unei migdale și 5 litri de apă minerală sau plată. Amesteci toate ingredientele într-un vas cu închidere ermetică, după care lași conținutul la macerat între 4 și 5 zile, într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumină. După macerație, vei strecura sucul obținut printr-o sită medie și îl vei depozita la frigider încă 3 zile, înainte de a fi consumat. Este recomandat să bei un pahar în fiecare zi, preferabil în prima parte a zilei, timp de minim 2 săptămâni. Pentru a spori efectul, evită lactatele nefermentate în perioada curei.
Socată delicioasă, pentru serile toride de vară și bună dispoziție
Vei avea nevoie de 10-15 flori de soc, 150 g fructe de pădure congelate, 100 g căpșuni proaspete, 2 linguri de miere sau sirop de agave, 6 lămâi, drojdie uscată de mărimea unei migdale, 5 litri de apă minerală sau plată.
Mai întâi, vei prepara baza de socată, amestecând florile de soc, lămâile, drojdia, mierea/siropul și apa într-un recipient cu închidere ermetică, și pe care o vei lăsa la macerat aproximativ 4-5 zile. După perioada de macerație, vei scurge sucul în alt vas, pe care îl vei lăsa la frigider încă 3 zile. Odată ce socata e pregătită, vei mixa în blender fructele de pădure și căpșunile, împreună cu un pahar din socata pregătită. Amestecul obținut va fi amestecat în vasul cu socată și lăsat la rece 4-5 ore, după care este gata pentru consum.