Raspunsul la tineretea si frumusetea vesnica este asteptat si cautat de catre toti cercetatorii si nu numai. Ne putem pastra tinerea si frumusetea? Cercetatorii nu au inca un raspuns la aceasta intrebare universala, dar prin cercetarile lor, au reusit sa introduca in industria cosmetica anumite tehnologii care ne ajuta sa ne bucuram de aceeasi elasticitate si frumusete a tenului, chiar si la varste foarte inaintate.
O revolutie in cosmetica a fost introducerea celulelor stem, in compozitia cremelor si a uleiurilor de ingrijire a pielii si a tenului, ca alternative la alte ingrediente considerate performante in combaterea semnelor de imbatranire a tesutului cutanat (retinolul, de pilda).
Organismele multicelulare (plantele, fructele, animalele si oamenii) au in organism celule stem, care joaca un rol esential in regenerarea tesuturilor. Acest tip de celule se regasesc si sub stratul superior al pielii, unde joaca un rol important in functiile de restaurare ale tesutului cutanat (regenerarea celulara, de pilda).
Cea mai importanta caracteristica a celulelor stem este aceea ca pot lua forma altor celule specializate, de aici izvorand si teoria conform careia aceste celule pluripotente derivate din extracte vegetale si introduse in produsele cosmetice ar putea preveni imbatranirea prematura a pielii.
Astfel, celulele stem din produsele de infrumusetare sunt obtinute din fructe, legume si plante care isi mentin prospetimea timp indelungat (mere elvetiene, floarea de colt, trandafirii, palmierii sau planta de mlastina gotu kola). Extracte din aceste celule stem (nu celulele vii) sunt folosite ca ingrediente pentru prepararea cremelor de ingrijire a pielii, intrucat este imposibil sa fie mentinute in viata celulele stem in emulsiile cosmetice.
Daca eticheta unui produs cosmetic indica faptul ca are la baza celule stem, ingredientele care le contin pot avea denumirea de acid ferulic, acid elagic sau quercetina. Iar ca extractele din celulele stem sa fie potente, plantele din care sunt prelevate trebuie sa fie cultivate in medii controlate, fara agenti de contaminare. Astfel se explica si preturile piperate ale cosmeticelor preparate cu celule stem vegetale.
O noua tehnologie numita PhytoCell permite celulelor stem din plante sa fie valorificate pentru a lucra eficient in produce pentru ingrijirea pielii si cosmetice.
Aceasta tehnologie foloseste un soi vechi de mar elvetian, care a fost descoperit pentru a improspata in mod eficient si revitalizare tenul intr-un mod de neconceput inainte.
Mai multe companii care produc creme de ingrijire a pielii folosesc acum aceasta tehnologie ca o modalitate de a proteja celulele stem din piele si cresterea rezistentei ei la toxinele din mediu, cum ar fi stratul de ozon sau lumina soarelui, lasand pielea tenului se aratate proaspata.
Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe. In acest caz, doar s-ar putea sa mearga pentru a tine ridurile departe si a ne mentine frumusetea pielii.