Un regim alimentar corect ales aduce o multime de beneficii intregului organism, de aceea este necesar sa ii acorzi o atentie sporita. Cand vorbim despre mentinerea sanatatii, alimentatia preponderent alcalina joaca un rol deosebit de important, de aceea este necesar sa stii in ce masura este recomandat sa consumi alimentele acide si cele alcaline.
Potrivit studiilor, principala cauza a aparitiei dezechilibrelor o reprezinta excesul de aciditate, care favorizeaza imbolnavirea, in timp ce o dieta alcalina contribuie la vindecarea si la mentinerea sanatatii. Odata ajunse in stomac, alimentele intra in contact cu acidul clorhidric care ajuta la desfacerea proteinelor, devenind astfel acide sau alcaline, in functie de directia pe care o impun balantei acido-bazice. Cu ajutorul pH-ului se stabileste natura alimentelor, prin masurarea aciditatii sau alcalinitatii lor, pe o scara de 0 la 14.
Cum diferentiezi alimentele acide de cele alcaline
Alimentele neutre din punct de vedere al aciditatii sau al alcalinitatii au pH-ul 7. Cele care au o valoare a pH-ului sub 7 sunt considerate acide, iar cele mai mari de 7 alcaline. Nivelul pH-ului ideal este de 7, 4 – adica este alcalin, de aceea pastrarea acestuia in limite normale contribuie la mentinerea sanatatii organismului.
Riscurile la care te expui daca ai o dieta bazata pe alimente acide
O dieta care contine in mare parte alimente acide se poate rasfrânge in mod negativ asupra tesutului osos, deoarece corpul este nevoit sa „fure“ mineralele alcalinizante din ele, pentru a evita acidizarea sângelui. Pe termen lung, acest lucru va determina aparitia osteporozei sau a altor afectiuni cronice sau degenerative si imbatrânirea prematura.
Ce trebuie sa faci pentru a avea o alimentatie echilibrata
Un regim alimentar echilibrat si sanatos consta in consumarea alimentelor alcaline (salata verde, urzici, lododa, castravete, varza, broccoli, telina, patrunjel, sfecla, spanac, mazare verde, conopida, praz, legume incoltite, anghinare, dovleac, vinete, kefir, cartofi copti, ceapa, usturoi, struguri, avocado, banana, piersica, citrice – care devin alcaline in urma digestiei chiar daca sunt acide, stafide, curmale, mango, grapefrut, nectarine, papaya, kiwi, mere, pere, ananas, iaurt, seminte de floarea-soarelui, ciuperci, sucuri proaspete din fructe) in proportie de 75% si de maximum 25% a celor acide (carne si produse din carne, lapte, faina alba, ardei iute, malai, popcorn, produse de patiserie, orez alb, oua, nuci, alimente prajite, zahar alb, uleiuri vegetale, alcool, cafea, ciocolata, fasole, soia, sucuri carbogazoase, apa minerala).