Salam de biscuiţi
Pentru salamul de biscuiţi pregătit ca în copilărie este nevoie de aproximativ o jumătate de kilogram biscuiţi simpli, 300 grame nuci, un pacheţel de stafide, 300-400 grame rahat, 150 ml apă, 150 grame zahăr, 4-5 linguri cacao, 150 ml apă, esenţă de rom (dacă preferăm aroma), două-trei linguri gem de prune sau un alt gem (opţional). Stafidele se pun la înmuiat în apă, biscuiţii se zdrobesc. Nucile, la fel, se zdrobesc, o parte, o altă parte se taie şi se prăjesc pentru cel mult 10 minute în cuptor. Rahatul, tăiat în bucăţele, se amestecă apoi cu nucile şi cu biscuiţii. Într-un vas punem la foc apa şi zahărul şi amestecăm până când obţinem un sirop. Luăm vasul de pe foc, adăugăm stafidele, gemul, amestecăm bine şi adăugam combinaţia de biscuiţi, nucă şi rahat. Cernem deasupra compoziţiei cacao şi amestecăm cu lingura, cu grijă pentru a nu se lipi ingredientele. Compoziţia ne ajunge pentru mai multe batoane (două sau trei, depinde de mărimea acestora). După porţionare întindem compoziţia pe bucăţi de folie alimentară, formăm rulând cu ajutorul foliei un cilindru şi strângem capetele foliei. Odată împachetat, punem salamul de biscuiţi la frigider.
Biscuiţi cu cocos şi banane
Pentru 500 grame de biscuiţi avem nevoie de: două banane mari, pe care le zdrobim în blender, suc de lămâie (două linguri), 200 grame zahăr, 5 linguri ulei de floarea soarelui, 300 grame făină, un plic praf de copt, sare, opţional – scorţişoară, 80 grame nucă de cocos. Piureul de banana se amestecă cu zeama de lămâie, se adaugă zahărul şi uleiul şi se amestecă bine. Punem făina, sarea, praful de copt şi scorţişoara şi amestecăm până la omogenizarea completă. La final se adaugă nuca de cocos, mărunţită bine. Vom obţine un aluat dens, din care vom lua cu lingura. Fiecare biscuit îl modelăm, dintr-o jumătate lingură compoziţie, în mâinile unse cu puţin ulei. Punem în tavă hârtie de copt şi începem să aşternem biscuiţii astfel modelaţi. Biscuiţii se coc pentru 20-25 minute în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de aproximativ 200 grade Celsius.